Jump to content
IGNORED

CD Game Support


SainT

Recommended Posts

10 hours ago, chris_greece said:

unfortunately with the new update i can’t play battlemorph..with the previous version i could..i will try to install the rom again..

It varies, sometimes I need to boot it 10 times to get it to run, other times it runs first time. Having multiple copies on the same memory card and running different versions also seems to change behaviour.

 

This is one area I want to figure out. The Jag is missing an interrupt and I really don’t know why.

  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Removing things from your sd card causes gaps in the file system. When you have gaps in the file system, new files added then often get written in multiple pieces on the file system instead of one large piece. The JagGD needs a cd image to be written altogether in one large piece, not in multiple parts. When a cd image is written in multiple parts, this is the error you get. 

 

To fix it, copy everything off the card, make sure the card is completely empty, then copy everything back on the card all at once. All the individual cd files should be written correctly then.

  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

SainT, this is awesome.  I'm not terribly computer savvy, but it was pretty easy to get this update running with all games working.  And what a dream that is - Memory Track support, all cartridge and CD games working well.  Thank you so much for all the hours you've poured into this.  I'm going to have a blast digging into the CD library for the first time in decades.  And I've never put much time into Battlemorph, World Tour Racing, or Hover Strike U.L.  Now I'm about to change that.

 

You're a gentleman and a scholar, and a gift to the Jag community.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 5/17/2024 at 8:52 AM, SainT said:

It varies, sometimes I need to boot it 10 times to get it to run, other times it runs first time. Having multiple copies on the same memory card and running different versions also seems to change behaviour.

 

This is one area I want to figure out. The Jag is missing an interrupt and I really don’t know why.

I've experienced something similar. If I try to run Battlemorph from the HTGB Gamepack it never runs (even if tried multiple times). But I also have a JCD I created from the Reboot pack in a separate folder that will boot.

Strange thing is, if run the Reboot version first, then shutdown the Jag and then try to run the HTGB version it will work. Maybe there is something that remains resident in the memory of the GD or Jag?

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, PFG 9000 said:

SainT, this is awesome.  I'm not terribly computer savvy, but it was pretty easy to get this update running with all games working.  And what a dream that is - Memory Track support, all cartridge and CD games working well.  Thank you so much for all the hours you've poured into this.  I'm going to have a blast digging into the CD library for the first time in decades.  And I've never put much time into Battlemorph, World Tour Racing, or Hover Strike U.L.  Now I'm about to change that.

 

You're a gentleman and a scholar, and a gift to the Jag community.

Fantastic! I'm really pleased to hear this last update has been generally successful for everyone. 😄

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, catmando said:

I've experienced something similar. If I try to run Battlemorph from the HTGB Gamepack it never runs (even if tried multiple times). But I also have a JCD I created from the Reboot pack in a separate folder that will boot.

Strange thing is, if run the Reboot version first, then shutdown the Jag and then try to run the HTGB version it will work. Maybe there is something that remains resident in the memory of the GD or Jag?

It's nothing to do with memory contents as far as I am aware, in the case of Battlemorph the Jaguar is missing an interrupt from the JagGD which then causes it to just wait forever. I don't know why this is happening (I'll continue to look into it, as it's really annoying me!), but as soon as it starts booting it seems to be pretty stable. So it really is strange. The only thing I can think is tiny timing changes when accessing different versions on the memory card is somehow allowing the interrupt to register. It really does make no sense!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/15/2024 at 8:32 AM, SainT said:

If you have a cart which has the QR update system, you have to use it. There's about 200-ish JagGD carts in existence which don't have it, so of the active user base it's very few.

 

I don't like posting the link for the older carts publicly as everyone with the new carts then downloads it and asks why it doesn't work.

Hi @SainT I guess I am one of the 200 as I don't see option for QR code.  If I press 7 or 9 I can get a memory test to run.  Pressing 0 shows firmware version.  But no menu options for QR code unless I am missing something obvious

Link to comment
Share on other sites

The ‘press OPTION’ text comes up as you’re booting the console under the RetroHQ logo. If you bought the cart directly from me many years back it may be one of the early ones.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, SainT said:

The ‘press OPTION’ text comes up as you’re booting the console under the RetroHQ logo. If you bought the cart directly from me many years back it may be one of the early ones.

Yes, that is what I was missing! I use the jag2hd and it takes a few seconds for my monitor to detect the hdmi signal and turn on, and by time the screen is visible the GD menu is already shown.   Pressing option repeatedly after powering the Jag did the trick, I can see the QR code by time the monitor powers up.

 

Thanks again for this awesome device and your continued support!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Posted (edited)

My JCD games now boot and then crash at the title screen. Most of them used to run ok with previous firmware, they just couldn't save. If anyone has any suggestions or fixes, it would be appreciated, thank you. (The only games I'd like to play at present are Battlemorph and Iron Soldier 2).

Edited by LynxEffect
Link to comment
Share on other sites

On 5/20/2024 at 4:06 AM, catmando said:

I've experienced something similar. If I try to run Battlemorph from the HTGB Gamepack it never runs (even if tried multiple times). But I also have a JCD I created from the Reboot pack in a separate folder that will boot.

Strange thing is, if run the Reboot version first, then shutdown the Jag and then try to run the HTGB version it will work. Maybe there is something that remains resident in the memory of the GD or Jag?

 

Would like to know more about the HTGB Gamepack.  Where can I find it?

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, catmando said:

Just Google it

 

Hahaha.... not a big fan of Google as a search engine.  And why "Google It" when we have people right here that are using the product that I can ask?  I think that is way better than Google.

 

Got some great help on pointers to this archive so thanks for the help!  You know who you are.  ;) 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, doctorclu said:

 

Hahaha.... not a big fan of Google as a search engine.  And why "Google It" when we have people right here that are using the product that I can ask?  I think that is way better than Google.

 

Got some great help on pointers to this archive so thanks for the help!  You know who you are.  ;) 

Why are we using that noun as a verb anyhow? I'm with you @doctorclu, I don't use that nasty search engine. Sometimes by proxy but as a last resort and even then I don't find the results very useful.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, doctorclu said:

 

Hahaha.... not a big fan of Google as a search engine.  And why "Google It" when we have people right here that are using the product that I can ask?  I think that is way better than Google.

 

Got some great help on pointers to this archive so thanks for the help!  You know who you are.  ;) 

It wasn't intentional, but I'm pretty sure AA has a policy against posting links to certain things, so just easier to avoid that conversation.

Edited by catmando
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, catmando said:

It wasn't intentional, but I'm pretty sure AA has a policy against posting links to certain things, so just easier to avoid that conversation.

 

I've give you that out, however aside for links just general information was what I asking for.  Again, got the answers I was looking for from the always helpful people here on Atariage, so all's good.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

After running into half the games failing, I created a compatibility list, but then realized it was just a bad SD card (Samsung EVO was bad, MicroCenter card was OK, go figure). I went back through each game and posted my results here. Going to try to find different copies of the "bad" games to verify it wasn't just a bad rip. Will also try and buy more homebrws to test. I could use help listing more homebrews and verifying the couple bad ones are indeed bad.

 

https://consolemods.org/wiki/Jaguar:Jaguar_GameDrive_CD_Compatibility_List

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

With Highlander my game seems to freeze at times requiring me to restart the Jaguar.  I'll then repeat my steps and the game plays fine, so the issue seems to be completely random.  Has this been anyone else's experience?  The last fw I installed was 1.15.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, rennervision said:

With Highlander my game seems to freeze at times requiring me to restart the Jaguar.  I'll then repeat my steps and the game plays fine, so the issue seems to be completely random.  Has this been anyone else's experience?  The last fw I installed was 1.15.

I must admit that due to a move and health issues, I haven't tested mine since the earliest FW with CD support, but I did run into that with Highlander, and had no issues with the others I tested (at least ones that worked for other people).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...